Välj studieinriktning:
Topplistor arrow_right

Sök jobb som ett proffs!

Foto: Shutterstock

Du har hittat din framtida drömarbetsgivare och nu är det dags att söka jobbet. För att öka dina chanser har vi samlat våra bästa do's and dont's i jobbsökardjungeln.

Do’s!

Var kort och koncis
Enligt Mona Cohen, som har en bakgrund inom rekryteringsbranschen och nu driver talangagenturen Cohen+Co Talent Agents, är ett av de vanligaste misstagen i ett cv att det är alldeles för långt.
– Det är många som skickar in tresidiga cv:n, vilket är i det längsta laget. En rekryterare lägger i snitt sex sekunder på att läsa ett cv så en sida räcker definitivt.

Tänk bortom cv:et
En del arbetsgivare vill fortfarande att man skickar ett cv men Mona menar att det bara är en tidsfråga innan det helt dött ut. Nu är det istället främst nätverkande och olika digitala plattformar som gäller. Det är många som inte längre har ett cv utan som enbart använder sitt Linkedin-konto. Där gäller samma regler som i ett cv – var tydlig och personlig! Det är även viktigt att vara kommunikativ i sitt sökande och att våga ringa till bolagen. Man ska också alltid leta efter alternativa ingångar till drömjobbet genom att kolla av med sitt nätverk.

Sätt en personlig touch!
Tänker du att det är för personligt att skriva att du gillar att virka små djungeldjur på helgerna? Eller att det är överflödigt att nämna att du lägger all ledig tid på att lära dig dansa som Beyoncé? Tänk om! Enligt Mona är allt som är personligt i själva verket upplyftande.
– Dina intressen räknas som meriterande erfarenheter. Det är alltid intressant med folk som har andra intressen än bara jobbet. Även språkkunskaper, ideellt arbete och utlandsmeriter ska finnas med.

Dont’s!

Krångla inte till det
Det här är inte ett tillfälle då du ska stajla med krångliga ord och galna typsnitt. Ett cv ska vara så enkelt och lättläst som möjligt.
– Annars orkar inte mottagaren läsa det. Arbetslivserfarenhet och utbildningar ska inte blandas huller om buller, utan ska stå var för sig. Se också till att inte använda en för liten teckenstorlek. Jag skulle säga att tolv är lagom och att tio är för litet, säger Mona och fortsätter:
– Om det inte är en rekryterande chef som ska titta på ditt cv så är det oftast HR eller en rekryteringskonsult som kanske inte är helt insatta i exempelvis invecklade datatermer så skriv inte alltför komplicerat. Du ska helt enkelt skriva för någon som inte är insatt i ditt ämne.

Skicka spontanansökningar
Att lägga tid på att skicka ut spontana och allmänna ansökningar ger sällan utdelning, menar Ford R. Myers, som är karriärcoach, konsult och föreläsare samt författare av boken ”Get the job you want, even when no one’s hiring”. I stället för spontana ansökningar – nätverka! Devisen ”network to get work” är i allra högsta grad aktuell och på så vis gör du dig själv intressant för arbetsgivaren även om de inte aktivt söker någon. Att be om ett personligt möte över en kaffe är ofta ett ypperligt sätt för både dig och arbetsgivaren att se om ni skulle vara en bra match i framtiden.

Missa det viktiga avslutet
Underskatta inte värdet av ett avslut! Många missar att knyta ihop säcken och ge företaget en sista anledning till varför du ska ha jobbet. När du och en potentiell arbetsgivare skiljs åt, var tydlig med att du verkligen vill ha jobbet och avsluta med ditt bästa argument till varför du är den perfekta kandidaten.

Text: Fanny Lindell & Sara Schedin

TOPP 50 ekonomi

 1. Google
 2. Spotify
 3. IKEA
  B
Se hela listan

TOPP 50 civilingenjör

 1. Google
 2. Volvo Cars
  B
 3. Spotify
Se hela listan

TOPP 50 högskoleingenjör

 1. Volvo Cars
  B
 2. Volvo Group
 3. Google
Se hela listan

TOPP 50 Data/IT

 1. Google
 2. Spotify
 3. Microsoft
Se hela listan

TOPP 50 juridik

 1. Mannheimer Swartling
 2. FN
 3. Utrikesdepartementet
Se hela listan

TOPP 50 samhällsvetenskap

 1. FN
 2. Utrikesdepartementet
 3. Sveriges Television
Se hela listan

TOPP 50 sjuksköterskor

 1. Sahlgrenska universitetssjukhuset
 2. Röda Korset
Se hela listan

TOPP 50 läkare

 1. Karolinska universitetssjukhuset
 2. Sahlgrenska universitetssjukhuset
 3. Södersjukhuset
Se hela listan

TOPP 10 fastighetsmäklare

 1. Fastighetsbyrån
 2. Svensk Fastighetsförmedling
 3. Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Se hela listan

TOPP 50 socionom

 1. Polisen
 2. FN
 3. Kriminalvården
Se hela listan

TOPP 50 lärare

 1. Stockholms stad
 2. Göteborgs Stad
 3. Skolverket
Se hela listan

TOPP 25 farmaceuter

 1. AstraZeneca
 2. Pfizer
 3. Apotek Hjärtat
Se hela listan

TOPP 10 naturvetare

 1. AstraZeneca
 2. Jordbruksverket
 3. Google
Se hela listan

Norden Topp 50 Ekonomi

 1. EY (Ernst & Young)
 2. McKinsey & Company
Se hela listan